Ударените от ГДБОП кабелни оператори излизат на национален протест днес

DenNews.bg
19.06.2019
размер на текста:

Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ организира национален протест днес, 19 юни, от 13:30 часа пред сградата на Министерски съвет, съобщи ТВ Запад. В открито писмо до медиите се посочват реалните размери на щетите, нанесени от акциите на спецслужбите на 13 юни срещу пет кабелни оператора, включително и Кабел САТ-Запад, обслужващ голяма част от Югозападна България.

От „Клуб 2000“ призовават служителите на операторите и засегнатите абонати-граждани, учреждения, институции, фирми, да се включат в протеста, за да защитят правата си. Мотото на протеста е „Равни бизнес условия, предоставяни от телевизиите“.

С проведените показни акции напълно бе блокирана работата и комуникациите. Хиляди абонати бяха оставени без достъп до информация, бе блокирана възможността да се извършват сделки, доставки и разплащания по интернет. Прекъсването на мрежата затрудни работата на държавни и общински администрации, лечебни заведения, училища, фирми, медии…


В началото на седмицата в свое писмо протестиращите съобщиха, че информацията, изнесена от прокуратурата по повод обиските на кабелни оператори в Югозападна България и Бургас, не отговаря на истината. В него те определят акцията като "огромното безобразие в Югозападна България, където бе умишлено и силово преустановена телевизията и интернета на цели градове и десетки села във връзка със спецоперация под ръководството на г-н Колев (бел. ред. - Явор Колев, началник на "Компютърни престъпления" в ГДБОП), отличила се с невероятна бруталност в базовите станции на няколко кабелни оператора в региона, с причинени сериозни материални щети. На споменатите два брифинга г-н Колев си позволи да твърди, че 5-те унищожени при акцията кабелни оператори нанесли вреди за над 10 милиона лева на тримата жалбоподатели bTV, Нова телевизия и НВО. Това е измислена цифра, защото противното означава, че всеки от тях дължи по 1 милион лева месечно на въпросните жалбоподатели и на нас ни е много интересно да разберем как точно един малък регионален оператор би могъл да задлъжнее с такава огромна месечна сума, пък дори на телевизия, която бе глобена от КЗК 3 милиона лева за изнудване на кабелни оператори", казват още от сдружението.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети