Ученици от Дупница отбелязаха 150-ия рожден ден на Менделеевата таблица

DenNews.bg
19.06.2019
размер на текста:

Ученици от ОУ „Евлоги Георгиев“-Дупница отбелязаха 150-годишнината от създаването на Периодичната система и 185 г. от рождението на Д. И. Менделеев. Както е известно, 2019 г. бе обявена за Международна година на периодичната система.
Ученици от седми клас представиха моменти от създаването й, както и от живота на Менделеев, чиято форма на периодична система се отличава с простота, естественост и удобство, дава възможност да получаваме пълна информация за всеки химичен елемент, да откриваме как се изменят закономерно свойствата на веществата.
Последва и състезание, като учениците бяха разделени на три отбора – Водород, Уран и Кислород.

Децата показаха, че добре са подготвяни под ръководството на своите учители – Райна Александрова и Янка Милошова. От правилните отговори на задачите присъстващите научиха, че Пенчо Славейков е предлаган за удостояване с Нобелова награда, за доц. Мария Спасова, получила отличие от Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) в областта на химическите науки, станала част от световната периодична таблица на младите химици, за което й е отредено мястото на химическия елемент антимон (Sb) и включена под номер 5.
Публиката пък се включи в провеждането на викторина.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети