Ръководителят на акцията срещу Кабел САТ Запад се чуди и мае защо хората са останали без интернет

DenNews.bg
15.06.2019
размер на текста:

 Щетите, които нелегалните кабелни оператори са нанесли за два месеца на Нова телевизия, bTV и HBO, са за над 10 милиона лева. Не е засегната доставката на интернет на доставчиците. Не са иззети конфигурациите за доставката на интернет. Това стана ясно от брифинг на ГДБОП.

Началникът на "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев обясни, че цел на акацията е да се извадят на светло операторите, които работят в сивия сектор и нанасят щети на бюджета и авторското право. Той недоумява защо е спрян интернетът в някои градове и заподозря, че е нагнетяване на общественото напрежение срещу акцията. Отново антимафиотът подчерта, че обект на акцията не е била доставката на интернет, а разпространението на нелегалната телевизия.

Пет такива операции има ГДБОП през миналата година.

Ясно отчитане на заплахата от този тип пиратство, обясни Колев. Нашата работа продължава, изтъкна той. До пет години затвор се предвижда за нарушаване на авторските права, а за данъчните престъпления - до 8 години. Над 60 програми без уредени авторски права са разпространявани. От 1998 година антимафиотите работят по неуредени авторски права. Тогава масово секторът е бил в сивата част.

Явор Колев подчерта, че идеята с акциите е да се изсветли този сектор, защото нанася щети на икономиката. ъм момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в градовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил, стана ясно още от думите му. 

Явно господин Колев не е информиран, че телевезия все още няма. Затова пък се похвали, че Интернет има в Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети