Безпрецедентно! Пълно затъмнение покри 60% от Дупница и Югозапада след операцията на ГДБОП срещу Кабел САТ-Запад

Служител от интернет отдела бе изведен с белезници, близките му са в неведение какво се случва с него в ареста

DenNews.bg
14.06.2019
размер на текста:

Безпрецедентно! На повече от 60% от Дупница, региона и Югозападна България бе наложена пълно информационно затъмнение след операцията на ГДБОП и жандармерията срещу регионалната телевизия и доставчик на телевизия и интернет Кабел САТ-Запад. 

От вчера по обяд хиляди абонати останаха без телевизия, а от 23 часа снощи бе спрян и достъпа до интернет. Причината е, че при операцията е отнета огромна част от техниката на оператора, с която се осигуряват мрежата и сигнала за телевизия и интернет.
Днес блокирани бяха работата на Общинската болница в Дупница, пункта на КАТ-Дупница, общинските администрации в региона, редица институции, учреждения, фирми и граждани.
Ние също нямахме възможност да вършим работата си заради спрения интернет.


Към момента от Кабел САТ-Запад започна постепенното връщане на интернет сигнала. Екипът продължава да работи, въпреки силно ограничения ресурс.

 

ГДБОП и жандармерията нахлуха вчера в офисите на оператора. В Дупница униформените са влезли буквално прескачайки стъклените витрини на касите във фоайето в офиса.
След това, чупейки стъклена врата са продължили с обиските на помещенията.
Както вече съобщихме, служителите на оператора бяха държани като заложници часове наред. Храна им е осигурена едва към 17 часа, а те бяха освободени да напуснат работните си места към 23 часа снощи.


Тогава за 24 часа е задържан един от компютърните специалисти от техническото звено.
Към момента семейството и колегите му нямат информация за причината за ареста.

 

Офисът на оператора е буквално обърнат с главата надолу. За да влязат в станцията, където се помещава апаратурата и техниката, полицаите са разбили стената и метална врата.
Огромна част от техниката, на стойност милиони левове, е отнета.
Отнет е и компютъра, на когото се правят новините и предаванията на регионалната телевизия.

От днес сутринта пред офиса в Дупница се стичат граждани, които питат какво се случва. Малцина са успели да разберат за вчерашната полицейска операция, защото буквално градът и региона се оказаха с отрязани комуникации.

 

Граждани споделиха интересен факт. От дни се забелязвало масиран интерес чрез обаждания и предлагания на оферти от страна на национални доставчици на интернет и телевизия.

Рано в днешния ден във Фейсбук се появи и рекламен банер на един от националните доставчици със специална оферта за Дупница.

Към момента служителите на Кабел САТ-Запад работят за възстановяване на сигнала на телевизиите и интернета, почистват офисите от нанесените поражения по време на операцията.

 

 

ЕТО КАКВО ГЛАСИ СЪОБЩЕНИЕ ОТ КАБЕЛ-САТ ЗАПАД:

 

До всички наши клиенти и партньори

„Кабел Сат-Запад“ ООД се извинява на всички свои клиенти и партньори, че от 13.06.2019г. за неопределено време няма да може да разпространява телевизия и интернет в редица населени места в Югозападна България, където оперира. Причината за това е акция на правоохранителни органи, при която бе демонтирана и отнесена в неизвестна посока цялата ни техника, без която няма как да осъществяваме дейността си. Нашата фирма е на пазара на далекосъобщителни услуги вече 25 години и винаги стриктно е спазвала всички законови изисквания. Ние сме един от големите работодатели и данъкоплатци в региона. За този четвърт век никога не сме били уличавани в каквито и да било нарушения, а офисите ни са на главните улици, пред очите на всички. Съжаляваме, че най- голямата жертва на случилото се са нашите клиенти- граждани и фирми, които остават страна- членка на ЕС през 21 век без телевизия и интернет. Това според нас е недопустимо и нарушава основно човешко право на достъп до информация. Засегнати са също банкови институции, учреждения и общински администрации, чиято дейност в следващите дни ще бъде силно затруднена. На риск ще бъдат подложени животът и здравето на хората в малки населени места, за които комуникацията през интернет е единствена и безалтернативна. Инициаторите на тази акция следва да си дават сметка за последствията. Ние призоваваме гражданите към спокойствие и категорично се разграничаваме от появилите се призиви за гражданско неподчинение, блокади и размирици. Искрено се надяваме, че атаката срещу нас не е с цел обслужване на корпоративните интереси на нашите конкуренти и доставчици. Адвокатите ни са предприели вече съответни действия за връщане на отнетата техника, за да възстановим дейността си в най-скоро време. Разчитаме че, медиите с които през десетилетията сме били в отлични отношения няма да си позволят да разпространяват по отношение на „Кабел Сат -Запад“ неправомерна, преувеличена или преиначена информация

.„Кабел Сат- Запад“ ООД

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети