100 000 лв. ще струва свободата на бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина

DenNews.bg
11.06.2019
размер на текста:

Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев излиза от ареста срещу парична гаранция от 100 000 лв. Това реши Апелативният специализиран съд, който прецени, че трябва да се измени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ към „парична гаранция“, предаде БНТ. След като я плати, Харалампиев следва да бъде освободен, освен ако не бъде задържан на друго основание.
Адвокатът му Николай Кокинов намира определението на апелативните спецмагистрати за справедливо. „В крайна сметка, след 18 дни изтича максималният срок за задържане“, каза Кокинов.
На въпрос дали ще бъде внесена гаранцията от сто хиляди лева, Кокинов съобщи, че близките на Харалампиев ще събират пари от познати и роднини, и ще внесат сумата.
В края на октомври 2018 г. Харалампиев беше арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията задържани бяха общо над 20 души.
Обвиняемите обаче бяха редуцирани до четирима, а от тях само Харалампиев и секретарят на агенцията Красимир Томов бяха задържани под стража.
В края на миналия месец спецсъдът остави в ареста бившия шеф на ДАБЧ, след като той за първи път поиска по-лека мярка за неотклонение.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети