Община Кочериново подготвя рекултивацията на сметището край Бараково

DenNews.bg
10.06.2019
размер на текста:

Община Кочериново подготвя окончателното закриване и рекултивация на общинското сметище, намиращо се в землището на село Бараково.
Както е известно, община Кочериново е част от сдружението за изграждане на нов регионален център в Благоевград за депониране и преработка на битовите отпадъци на общините Благоевград, Симитли, Рила, Бобошево и Кочериново.
Старото общинско депо на Кочериново е с преустановена експлоатация от 31 декември 2017 г. Въпреки че не функционира от година и половина на няколко пъти сметището създаде проблеми-обви в димна завеса Бараково и главен път Е-79 заради самозапалвания, за чиито овладявания бяха нужни дни усилия от страна на пожарната.

Кметът на Кочериново Иван Минков е депозира до директора на РИОСВ-Благоевград уведомление за инвестиционно предложение за изготвяне на план за закриване и работен проект за рекултивация на депото край Бараково.
Депото е разположено на площ от 13,507 декара, които са недостатъчни за побиране на обема натрупани през годините отпадъци, надхвърлящ 400 000 м 3.
Заради невъзможността отпадъците да бъдат събрани в границите на депото се предвижда те да бъдат предепонирани в границите на шест съседни имота, при което ще се оформи площадка от 41,050 декара. Съседните имоти са общинска и държавна собственост, като за имота, който е държавна частна собственост има отворена процедура за придобиването му от общината.
Дори и с приобщаването на съседните терени, образувалата се площадка е недостатъчна за събиране на всички отпадъци спрямо изискванията, заради което се предвижда изграждане на габионни стени с височина до 3 м. Те ще заградят имота от запад, юг и частично от източния край, а общата им дължина ще бъде от около 640 метра. С изграждането на стените ще се осигури допълнителен обем от 60 000 м3, което ще е достатъчно за побиране на всички отпадъци.
Планът се рекултивация предвижда полагане на запечатващ пласт с дебелина от 1,3 метра, както и изграждане на хумусен пласт с дебелина 30 см. Предвижда се и изграждането на три газови кладенеца за отвеждане на биогазовете, което ще осуети бъдещи запалвания на погребаните отпадъци.
След рекултивацията се предвижда имотът да се използва като пасище, мера.

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети