Синът на Меган и Хари ще носи и фамилията Батенберг, но в превод

DenNews.bg
09.05.2019
размер на текста:

Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор е името, което принц Хари и съпругата му Меган Маркъл са избрали за първородния си син, който се роди в понеделник, 6 май. Това бе съобщено на официалната страница на двамата в Instagram @sussexroyal.
Вчера младото семейство представи бебето пред журналисти. Меган сподели, че синът им е много спокоен и е "просто мечта". Принц Хари описа родителството като "страхотно и невероятно". "Минаха само два дни и половина, но ние сме толкова развълнувани да имаме нашата малка радост", допълни херцогът на Съсекс.
Новороденият Арчи е седми в списъка с наследници на британската корона. Той няма автоматично да стане принц, кралицата трябва да му я отдаде. Най-вероятно ще носи титлата херцог на Съсекс, тъй като е първородното мъжко дете на двойката.
Фамилията Маунтбатън е британският превод на германската фамилия Батенберг, от която е и първият български княз, управлявал нашата страна след освобождението от турско робство през 1878 г., припомня БГНЕС. Неговите двама братя сключват през 80-те години на 19 век успешни бракове с дъщерите и внучките на кралица Виктория /1838-1901 г./. Принц Филип, сегашният съпруг на кралица Елизабет Втора, по майка принадлежи също към фамилията Маунтбатън/Батенберг.
Кралското семейство се отказва от немската си фамилия по време на Първата световна война, след бомбардировките в Лондон. На 17 юли 1917 година Джордж V издава прокламация за премахване на предишното име на фамилията. Новото име на династията -Уиндзор идва от Уиндзорски дворец – главната резиденция на британския монарх. Членовете на Уиндзор са обявени като потомци на кралица Виктория и нейния съпруг принц Албърт, който е от фамилията Сакс-Кобург-Гота.
Със смяната на името, монархът се отказва от всички семейни немски титли. Кралят се отнасял изключително сериозно към конфликта с Германия. Водил спартански режим, неуморно работил с военните и посещавал непрекъснато болници.
Отказът от немската фамилия е начин монархията да демонстрира пълна принадлежност и вярност към Британия.
Припомняме, че българските царе до 1946 г. също са от династия Сакс-Кобург-Гота.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети