Опозицията поиска анулиране на избора на Ердоган за президент

DenNews.bg
08.05.2019
размер на текста:

Основната опозиционна политическа сила на Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) поиска от Висшата избирателна комисия (ВИК) да анулира и миналогодишните президентски и парламентарни избори през 2018 г., след като в понеделник взе решение да анулира резултатите от изборите за кмет на Истанбул.
НРП е внесла иск да бъдат анулирани също изборите за общински съвети и кметове в 39-те избирателни района на Истанбул, а не само тези в Истанбулската голяма община, съобщи още заместник-председателят на политическата сила Мухаррем Еркек.
По думите на Еркек същите нередности, които са станали причина за анулирането на изборите в Истанбул на 31 март, са били налице и на изборите на 24 юни 2018 г.
Представителят на НРП във ВИК Хадими Якупоглу заяви, че изборите за кмет на Истанбулската голяма община бяха отменени от ВИК и беше разпоредено те да бъдат повторени на основание, че е имало нередности при съставянето на избирателните комисии. Якупоглу обаче каза, че същият метод за съставяне на избирателни комисии е бил приложен и на предишните избори, НРП ще поиска анулиране и на президентските и парламентарни избори от 24 юни 2018 г.
При същите условия беше избран президент и беше променена конституцията с референдум, заяви и самият Екрем Имамоглу, който спечели изборите в Истанбул на 31 март.
Освен това ВИК анулира избора само на Истанбулската голяма община, а начинът на съставяне на избирателните комисии е засегнал всичките 39 избирателни района на Истанбул, поради което партията иска да бъдат анулирани и изборите за общински съвети и кметове.

Висшата избирателна комисия отмени в понеделник резултатите от изборите за кмет на Истанбул, произведени на 31 март, на които кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието и бивш премиер Бинали Йълдъръм претърпя поражение от Екрем Имамоглу от НРП. ВИК се произнесе в полза на ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган, която оспорва резултата от изборите на 31 март в Истанбул и твърди, че вотът е бил белязан от нередности.
Основание за решението на ВИК са неподписани протоколи с изборни резултати и нередности при формиране на секционните избирателни комисии. Според жалбата на управляващата партия в тях са участвали около 19 000 души, които не са държавни служители, каквото е изискването на закона.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети