ОбС-Дупница прие документ, гарантиращ интеграцията на децата от малцинствата в училище

DenNews.bg
31.05.2019
размер на текста:

Общински съвет-Дупница прие Стратегия за образователна интеграция за деца от етническите малцинства, както и План за реализирането й.
Кметът Методи Чимев и председателят на комисията по образование в Общинския съвет Виолета Инкьова обясниха, че целта е Общината да получи финансиране от Национална програма на Министерството на образованието за осигуряване на безплатен транспорт на ученици от малцинствата.
Стратегията на Община Дупница е изготвена от началника на отдел „Образование" Тодор Петков, стана ясно по време на дебатите. Петков получи похвала от председателя на Икономическа комисия Костадин Костадинов за това, че „не се огъна под натиска на училищата" при изготвянето на стратегията. За такъв натиск потвърди и кметът Методи Чимев, който заяви, че всички училища са приели споразумение за начина на прием на ученици, тъй като колкото финансирането на училищата е на брой деца, а всеки директор иска повече пари за школото си. При записването на деца от малцинствата обаче е започнало „хитруване" от страна на ръководствата на учебните заведения. Методи Чимев се обърна директно и към общинските съветници с призив за по-активно участие по въпросите относно сегрегацията в образованието.
От думите на кмета стана ясно, че има негодувание от страна на родителите срещу записването на ромски деца в училищата, но подчерта, че и децата от малцинствата трябва да бъдат образовани. Същото подчерта и Костадин Костадинов.
„Ако не получат образование, тези деца няма да бъдат равноправни граждани, има риск да пропаднат“, подчерта той.
Докладната бе приета с 27 гласа „за" и 3 „против".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети