Гигинският манастир отива на търг заради дълг към КТБ

DenNews.bg
03.05.2019
размер на текста:

Гигинският манастир "Св.св. Козма и Дамян Асийски" се появи в списък за търг с тайно наддаване. Причината е кредит от 395 хил. лева, който е бил изтеглен за съфинансиране на ремонт на манастира с европейски пари. Сумата е потърсена от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Би Ти Ви.
Пред медията игуменът на манастира отец Никанор обясни, че съвкупната сума на ремонта е била 790 хил. За дофинансиране на евросредствата са били необходими 395 хил. лева, които са били изтеглени като кредит от КТБ.
По думите на игумена парите отиват в манастира, който ги дава на фирмата, която трябвало да извърши ремонта. "Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен", каза пред Би Ти Ви Никанор. През януари 2016 г. Брезнишкият районен съд изпраща заповед за изпълнение, но от манастира нищо не може да бъде конфискувано.

 


Пред Би Ти Ви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни как е възможно проектът да бъде изпълнен, а средствата от кредита да изчезнат. Той каза, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите се финансират на 100%. По негови думи по правилата за използване на евросредства първо трябва да се приключи проектът, след което той се разплаща от разплащателна агенция.
По информация на Би Ти Ви до момента не се е появил кандидат, който да изкупи кредита на манастира.


През 2011 г. Гигинският манастир получи от правителството 210 хил. лева и стана известно, че измежду дарителите на манастира са тогавашният мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, Бойко Борисов и Сергей Станишев. А по повод на критики за отпускането на големи средства за Гигинския манастир Борисов каза, че за "Началника" (Бог - бел.ред.) не трябва да се свидят пари.
През 2013 г. в манастира като ктитор беше изографисан образа на Цветан Василев, а скоро след това беше заличен по желание на самия Василев. Той редовно е правел дарения, като сумите са варирари от 8 хил. до 100 хил. лева. През 2010 г. той е направил 8 дарения, чиято обща стойност е 372 хил. лева. А през 2009 г. е дарил еднократно 100 хил. лева.
През април 2015 г. отец Никанор благодари на Бойко Борисов за ремонтирания двулентов път до манастира. А през май в присъствието на премиера беше открит реставрираният манастир.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети