Корнелия Нинова е подала оставка, ще участва в нов избор за лидер на БСП

DenNews.bg
28.05.2019
размер на текста:

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сдава ръководния пост в партията, съобщава Агенция "Фокус". Нинова е обявила решението си по време на откриването на заседанието на Националния съвет на БСП. Тя настоява за свикване на конгрес и стартиране на процедура за пряк избор на председател. 

Преди началото на днешния пленум вътрешната опозиция поиска оставки и заседание на Конгреса заради загубата на европейските избори. Това коментираха пред журналисти членове на Националния съвет на партията.
"Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство", коментира пред журналисти Атанас Мерджанов на влизане в централата на БСП. "Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато не са ясни още резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури", посочи той.
"Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори", коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха, не може структурите да носят отговорност.
Ден след изборите на 26 май Нинова заяви, че Изпълнителното бюро на БСП ще предложи днес на заседанието на Националния съвет да се стартира процедура за избор на председател на партията. Тя посочи, че за първи път изборът ще се случи по новия устав, като за председател ще гласуват всички членове на партията. „Ще се явя на избор пред цялата партия заедно с всички останали кандидати”, заяви тогава Корнелия Нинова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети