Опасна куркума с повишено съдържание на олово все още е по щандовете в Дупница

DenNews.bg
23.05.2019
размер на текста:

В магазини в Дупница все още се предлага куркума с повишено съдържание на олово, след като точно преди шест дни от Българска агенция по безопасност на храните обявиха, че партида L 1048 ще бъде изтеглена.
Куркумата, за която е потвърдено, че е с повишено съдържание на олово, е с произход Индия.
Фирма „Биосет“ ООД е опаковала продукта в потребителски опаковки от 10 г, 200 г, 500 г и 1000 г с партиден номер L 1048.
Продуктът е разпространен от фирма „Булгар лук“ ООД до следните получатели:
„А И К 2000 ООД“, „БГ ПАРТНЕРС“, „БИОСЕТ ООД“, „БОТАНИКЪЛ ЕУ ООД“, „ВЕСЕЛИНА ТРЕЙД – ЕООД“, „ВИТАЛ ООД“, „ДЕМИ - EЛЕНА АНДРЕЕВА 61 ООД“, „ДЕНИТО ООД“, „ДИОПТРА ЕООД“, „ДРОГА БГ ЕООД“, „ЕЛЕЙА ЕООД“,„ИДЕАЛ ПРОДУКТ ООД“, „КИС 2000 ЕООД“, „ЛИБОР КОМЕРС ООД“, „НАЙС-ОРИНДЖ ЕООД“, „ПВН ИНГРИДИЕНТС ООД“, „ПРИМА ФУУД АД“, „ТАЛАР ФУУДС ЕООД“, „ХЕБЪР ЕАД“, „ХЪРС КОМЕРС ЕОО“.


Наша проверка установи, че все по щандовете в Дупница има опаковки с различни грамажи от опасната партида, а търговците не знаят, че продуктът не трябва да бъде предлаган за продажба.
Един от собственици на търговски обект за плодове и зеленчуци обясни, че не е уведомен от дистрибуторите, въпреки че такъв е посетил магазина му в понеделник, 20 май.
От „Биосет“ обясниха само: „Действа се, има срок, който още не е минал, партидата ще бъде изтеглена“. От пловдивската фирма не пожелаха да обяснят защо дистрибуторът не само не е иззел наличната продукция, но и не е предупредил търговеца, както обясни продавачът от Дупница.

И, защото всички знаем, че спасението е отговорност на давещия се, вие проверявайте опаковките преди да ги закупите и проверете номера на опаковките, ако вече сте закупили куркума. Опасната партида е с номер L1048.
OT БАБХ предупреждават този продукт да не се консумира и приканват, по възможност, опаковките да бъдат върнати на търговеца, от който са закупени.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети