Жертви и над 200 ранени сред обявяване на изборните резултати в Индонезия

DenNews.bg
22.05.2019
размер на текста:

 Шестима души загинаха, а повече от 200 души са ранени, съобщи управителят на столицата на Индонезия Джакарта, след като обявиха официалните резултати от президентските избори, пише "Гардиън". Недоволни граждани влязоха в стълкновение с полицията и подпалиха полицейски пансион и автомобили в индонезийската столица.

Говорител на националната полиция поясни, че протестите на поддръжници на загубилия кандидат за президент прераснаха в насилие във вторник вечерта и продължиха през нощта. Полицията допълни, че е арестувала 20 "провокатори". Управителят на Джакарта Аниес Басведан заяви, че шестима души са загинали и 200 са ранени при насилието. Провежда се аутопсия за установяване на причините за смъртта им. Шефът на индонезийската полиция Тито Карнавиан също потвърди броя на загиналите. Междувременно властите обявиха, че ще ограничат достъпа до социалните мрежи в някои райони, за да се предотврати разпространението на фалшиви новини.

KompasTV показа протестиращи да хвърлят камъни и да подпалват пансион на полицията, а също така и разполагането на стотици служители за борба с безредиците в централната част на града. Полицията отговори с използване на сълзотворен газ и водно оръдие срещу протестиращите, които хвърляха камъни и коктейли "Молотов". През последните дни се покачи напрежението в столицата, след като властите обявиха официалните резултати от президентските избори. Индонезийският президент Джоко Видодо е преизбран за втори мандат. Видодо е получил подкрепата на 55% от избирателите на вота на 17 април, а опонентът му Прабово Субианто е подкрепен от 45,5%. Субианто отказва да приеме резултатите.

Повече от 30 000 войници са разположени в столицата Джакарта за опазване на реда. Някои правителствени учреждения и училища са затворени като предохранителна мярка.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети