Френски организации искат правото на аборт да бъде фундаментално право в ЕС

DenNews.bg
22.05.2019
размер на текста:

Френски организации за защита правата на жените призоваха кандидатите на изборите за Европейски парламент да настояват за вписване на правото на аборт като европейско фундаментално право. Те изразиха съжаление, че то се поставя под въпрос в редица държави.
"Това, което искаме, е правото на аборт да бъде част от основните права и да бъде вписано в европейски текст, който да не може да бъде оспорван от държавите", каза Даниел Годри, активистка от "Планинг фамилиал" и членка на групата "Абортите в Европа, жените решават!".
Групата, която включва различни дружества, защитаващи правата на жените, настоява за вписване на правото на аборт в Хартата за основните права - европейски договор, задължителен за държавите членки. Във връзка с това тя изпрати писмо до всички кандидати на Европейските избори с настояване да подкрепят тези предложения.
Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" иска да насърчи повече жени да не правят аборт, каза съпредседателят на формацията Йорг Мойтен.
"Не подкрепям твърдите действия срещу жени, защото вярвам, че това не е пътят напред", каза той за телевизионното шоу "А Ер Де миттагсмагацин".
Вместо това, бременни жени, които планират аборт, трябва да бъдат убеждавани с "меки способи" да не прекъсват бременността си.
Жените "биват бързо склонявани" в консултативни центрове, добави той. Мойтен е водещият кандидат за евроизборите, които в Германия ще са на 26 май.
Припомняме, че само преди броени дни американският щат Алабама прие изключително строга забрана за абортите, като те ще бъдат възможни само и единствено при доказан риск за живота на майката. В никой друг случай, включително изнасилване, кръвосмешение и увреден плод, жените няма да имат право на аборт.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети