Стъпвайки за 24-ти на Еверест, непалски шерп счупи собствения си рекорд

DenNews.bg
21.05.2019
размер на текста:

Непалски шерп счупи собствения си рекорд за най-много достигания до най-високия връх на планетата, като стъпи на Еверест за 24-ти път.
48-годишният Ками Рита бе посрещнат като истинска звезда след успеха си. Стотици привърженици го посрещнаха в Катманду, Непал.
До момента Ками Рита държеше рекорда за най-много изкачвания на Еверест заедно с двама свои колеги шерпи. Останалите двама вече не практикуват активно, така че Рита остава единственият рекордьор в света.
Първото си изкачване на покрива на света Рита осъществява през 1994 г. От тази година насам той има общо 34 изкачвания на осемхилядници. Сред тях са К2, Лхотце, Манаслу и Чо Ойю (8 пъти).
Шерпите, обитаващи основно високите непалски земи, влизат като №1 в историята на алпинизма и стават символ на физическата сила и неимоверната воля. Непалските шерпи притежават такава физиология, че когато са на високо успяват да използват кислорода по-ефикасно, отколкото когато се намират на морското равнище, установява екип от Кеймбриджския университет.
Шерпите са част от всяка експедиция за покоряване на Еверест. Освен че те се грижат за багажа и провизиите, подсигуряват трасетата и безопасността на алпинистите, те са и тези, които участват в спасителни и издирвателни месии.
Припомняме, че първото изкачване до най-високия връх на земята е направено на 29 май 1953 г. от шерпа Тензинг Норгей и новозеландеца Едмънд Хилари.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети