Операция на ДАНС и Спецпрокуратурата тече в пет града

DenNews.bg
02.05.2019
размер на текста:

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, извършва операция, свързана с измами със средства от европейски фондове в страната. Разследването се извършва на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас по чл. 248а, ал 2 и ал.5 от Наказателния кодекс - измами със средства от европейските фондове, съобщиха от Специализираната прокуратура.
В прессъобщението на прокуратурата не се посочва дали тези действия са следствие от проверките на къщите за гости.
В последните десетина дни гръмна скандал за неправомерно използване на европейски фондове за къщи за гости, изграждани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в предходния програмен период 2007 - 2013 г. Оказа се, че много от обектите не се ползват по предназначение, заради което започнаха проверки от земеделското министерство и прокуратурата.
Преди няколко дни министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че след проверени над 110 къщи за гости (близо 18 процента от къщите за гости) са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети