Философски дебат изкара наяве тревожна тенденция: Млади дупничани тъгуват по Тодор Живков

DenNews.bg
17.05.2019
размер на текста:

Философски дебат, чиято цел бе да провокира ученици от Дупница да разсъждават над обществено значими теми и отговорността на управлението, изкара наяве тревожната тенденция, а именно, че младежите тъгуват по комунизма без да са го живели, а и без да са учили за истинското лице на тоталитаризма по подходящ начин в клас.
Кръглата маса, в която се включиха ученици и преподаватели от средните училища, бе организирана съвместно с Катедра „Философски и политически науки" при Философски факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски". Участва и председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, общински съветници и заместник-областният управител Райчо Цветин. Срещата бе на тема „Управлението – сложно и трудно, но интересно и важно".


Доцент доктор Петя Пачкова от Югозападния университет даде насоките на разговор и относно това какви качества трябва да притежава управленецът-лидер.
Участието на учениците обаче се оказа предимно в преразказ на бабините им и дядови спомени за лъжовната представа, че в комунизма всички са били равни пред закона и че всички са били равни (премълчавайки факта, че равенството бе в недоимъка).
Недоволството срещу демократичната форма на управление бе изразена от учениците с простичкото, че „всеки си прави, каквото иска“.
Силно учуден от чутото Гущеров предложи да се проведе нова дискусия, в която да участват и родителите с надеждата така да бъдат направени верните изводи за тоталитарния режим у нас.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети