ВСС откри процедура за избор на нов шеф на Районна прокуратура-Дупница

DenNews.bg
16.05.2019
размер на текста:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на административен ръководител на Районна прокуратура – Дупница.
Мандатът на настоящия административен ръководители Даниела Гюрова изтича на 11 август.
Предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт се подават в администрацията на ВСС, в едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в Държавен вестник.

Припомняме, че Даниела Гюрова бе зам.-административен ръководител до 2013 г., докато начело на Дупнишката прокуратура бе Величка Шопова.
Гюрова бе избрана от ВСС през 2014 г. едва от трети опит, след като първите два конкурса завършиха без избор. На първия конкурс се явиха трима кандидати: Гюрова, Юлиян Крумов и Михаил Крушовски. От участие във втората процедура се отказа Крушовски, след като не получи нито един глас „за” от членовете на ВСС. Така на втория конкурс се явиха Крумов и Гюрова, но отново не се стигна до избор. След втората процедура от участие се отказа и Крумов, макар на два пъти той да получи пълна подкрепа от колегите си от Районна прокуратура и най-много гласове от ВСС.
На третия конкурс Гюрова се яви като единствен кандидат, а при избора й сред членовете на ВСС избухна сериозен спор за управленските й качества.
Независимо от становището на Етичната комисия на Окръжна прокуратура-Кюстендил, в което се казва, че има нетърпимост към единствения кандидат Даниела Гюрова от колегите й, ВСС я назначи с 16 гласа "за", петима "против" и трима "въздържали се" след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров в нейна полза. Може да си припомните ТУК.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети