10 случая на морбили, 36-ма са с варицела в област Кюстендил

DenNews.bg
14.05.2019
размер на текста:

10 случая на болни от морбили са регистрирани са последната седмица, а при 36 пациенти е потвърдена варицела, съобщават от Регионалната здравна инспекция-Кюстендил.
Припомняме, че за предходната седмица случаите на морбили за областта бяха 6, а на варицела-28.
Броят на заболелите от морбили в област Кюстендил от началото на годината до момента е 20, най-много от тях са от община Дупница -10 пациенти.
Осем са случаите за община Бобов дол, а два са за община Кюстендил.
Най-много са болните във възрастовите групи от 5 до 9 г. и от 10 до 14 години-по четири случая. По двама са пациентите от възрастовите групи 25-29 г. и 30-34 г. По един пациент са от възрастовите групи от 15 до 19 г., от 20 до 24 г. от 25 до 39 г., от 40-44 г., от 55-59 г., както и едно бебе под годинка.

Морбили е остро вирусно инфекциозно заболяване с въздушно-капков механизъм на предаване и комплекс. Симптомите са повишена температура, катар на горните дихателни пътища, конюнктивит, обрив и специфичен енантем.
100% от неваксинираните заболяват при контакт с болен, поради това, че болестта е силно заразна. Боледуват предимно деца, но заболяването може да засегне хора на всяка възраст и всъщност всеки неимунизиран човек е изложен на риск от заболяване от морбили и излага околните на риск.
Времето от заразяването до появата на обрив е най-критично по отношение разпространението на заболяването. Болният е заразен чрез секретите си, с които отделя вируса в околната среда от края на инкубационния период (9 до 21 дни), до 4 дни след появата на обрива.

Основното средство за профилактика на морбили е имунизацията.
Поради наличието на пасивен имунитет, за да се избегне отрицателното (неутрализиращо ваксиналните антигени) въздействие на майчините антитела, ваксината се поставя на 13 месечна възраст. Втори прием на ваксината е предвиден в задължителния имунизационен календар на страната за навършилите 12 години.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети