Испанските социалисти се очаква да спечелят най-много места на изборите за Европейски парламент

DenNews.bg
13.05.2019
размер на текста:

 Испанските социалисти се очаква да спечелят най-много места на изборите за Европейски парламент на 26 май. Те са се следвани от Народната партия, показва проучване на GAD3 за вестник ABC, цитирано от "Ройтерс".

Социалистическата партия, която спечели парламентарните избори на 28 април, но не получи мнозинство, ще спечели 20 места или 30,3% на предстоящия вот. Това означава 6 места повече в сравнение с 2014 г. Новата крайнодясна партия "Вокс" се очаква да получи първо представителство в Европейския парламент, след като спечели първите си места в националния парламент миналия месец. Със 7,8% подкрепа "Вокс" ще получи пет места в Европейския парламент, показва първото голямо социологическо проучване от парламентарните избори.

Народната партия е втора. Тя ще получи 12 места за разлика от 16 места през 2014 г., след като изгуби повече от половината си депутатски места на парламентарния вот. Дясноцентристката "Граждани" ще увеличи представителите си в ЕП от 2 на 10. 830 души са участвали в проведеното между 3 и 6 май проучване. То също разкрива, че десни и леви коалиции ще спечелят същия процент гласове на местните избори на 26 май

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети