Предупреждават за завишени нива на олово в района на Нотр Дам

DenNews.bg
13.05.2019
размер на текста:

Властите в Париж предупреждават за завишени нивата на олово във въздуха в района на "Нотр Дам", съобщи БНТ. Парижката катедрала пострада тежко при пожар в средата на април, но освен реставрацията ѝ, местните власти са изправени и с този проблем - замърсяване на въздуха.
Здравни асоциации и бизнес изразиха притеснения заради завишените стойности на олово в района на "Нотр Дам".
Данни от доклад сочат, че като цяло нивата са в нормата, но при някои административни сгради и на съседните на катедралата улици има увеличение.
Здравните власти съветват хората и особено бременните жени често да мият ръцете си, а родителите да почистват играчките на децата.
"Получихме резултатите от изследване на въздуха на площада пред Нотр Дам. Според тях има завишени нива на олово. При нормални 0,2-0,3 грама на килограм, имаме 20-30 грама на килограм, а това е притеснително", коментира Мади Денант от асоциация в подкрепа на жертвите на замърсяване с олово.
Еко активисти са на мнение, че правителството трябва да поеме своята отговорност и да пренасочи част от средствата за катедралата за подробно изследване на нивата на олово и справяне с този проблем.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети