Швеция даде политическо убежище на двама от „Пуси райът“

DenNews.bg
01.05.2019
размер на текста:

Швеция даде политическо убежище на двама членове на руската музикална група "Пуси райът", известна с провокативните си изпълнения и протестите си срещу Владимир Путин, предаде Франс прес, като се позова на местната държавна телевизия.
Лусине Джанян и Алексей Кнедляковски, които са родители на две деца, поискаха убежището в началото на миналата година. Те живеят в Швеция още от 2017 г. Те се страхуват от арест, ако се завърнат в Русия.
Джанян и Кнедляковски подали първото си искане за убежище още през 2017 г., а за причина посочили тормоз и смъртни заплахи в Русия, като директен резултат от антиправителствените им концерти. Тогава искането им било отхвърлено, но двамата обжалвали.
"Много съм щастлива, че децата ми ще могат да израснат в безопасност, особено в светлината на ставащото в Русия", каза Джанян пред шведската телевизия SVT.
Двойката участва в протест на "Пуси райът" в Сочи през 2014 г. по време на зимните Олимпийски игри и заедно с още членове на групата бяха бити от милицията. Тогава групата тъкмо бе пуснала нова песен, наречена "Путин ще те научи на любов към родината". След това Лусине, която е художник, изгуби работата си в университета в Краснодар.
Групата стана известна с представления и акции със силно политическо послание, в които критикува различни аспекти на обществото, като преследването на хомосексуалните и поведението на Руската православна църква.
През 2016 г. Кнедляковски беше арестуван за 15 дни, след като окачи кръст на главата на статуя на директора на тайните служби ФСБ. Четири години по-рано две членки на „Пуси Райът” бяха осъдени на 2 години в затворническа колония, след като пяха песен срещу Владимир Путин в църква в Москва. Миналата година Европейският съд по правата на човека критикува Русия за начина, по който са третирали активистите.
През 2018 г. по време на Световното по футбол групата изскочи на терена на една от срещите, за да привлече вниманието към полицейското насилие и случващото се в Русия.
Те бяха задържани, а веднага след освобождаването им след 15-дневния арест четиримата активисти бяха отново задържани, а наред с това се появи видео на което се вижда как полковник от московската полиция заплашва Пьотър Верзилов и едно от момичетата с думите: "Понякога съжалявам, че днес не е 37-а година. Направо съжалявам“. Думите на полковника е лесно да бъдат разбрани, те са препратка към изпълняваните от съветската тайна полиция екзекуции без съд и присъда и по-точно Голямата чистка-извършените в периода 1934-1938 г. политически репресии, гонения и убийства, с които Йосиф Сталин цели премахването на всяка възможна съпротива.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети