Обрат по делото „Иванчева“: Посредникът на подкупа се отказа от показанията си, подписал ги под натиск

DenNews.bg
09.04.2019
размер на текста:

Пълен обрат по мегаделото ”Иванчева”. Подсъдимият Петко Дюлгеров се отказа от показанията си, дадени в досъдебната фаза, за това, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са искали подкуп. Дюлгеров съобщи, че подписът под тези показания е негов, но те били дадени под натиск пред служебен защитник.
Развръзката дойде, след като Дюлгеров се отказа от правото си да даде обяснения в заключителният етап на съдебната сага с подкупа: "Ползвам се от правото си да не давам обяснение."

Адвокатът му обясни: "Не сме съгласни да бъдат четени показанията на г-н Дюлгеров, те са дадени пред служебен адвокат, която практика е порочна и се използва от прокуратурата в неин интерес. Грубо процесуално нарушение е, че Дюлгеров не е получил право на собствен адвокат“. Биляна Петрова обаче контрира, че писмото за служебен адвокат на Дюлгеров е заведено чак на 18 май, месец след ареста.

 

Съдът реши да прочете показанията на Дюлгеров, в които се казва, че Биляна Петрова му се е обадила да поиска сумата; казва още, че е оставил парите в колата пред Иванчева и Петрова, като е взел своя хонорар. Съдът попита Дюлгеров дали тези показания са негови и дали той ги е подписал. Дюлгеров отговори, че той е подписал, но показанията са дадени под натиск. Уточни също така, че оттегля дадените показания на 18 април 2018 г.

 

Сега в съда се четат други показанията на Дюлгеров, дадени на 25 април 2018 г. По съдържание те са формални и в тях се казва, че не поддържа обясненията пред служебен защитник от 18 април. На 3 юли Дюлгеров също е казал, че не подържа въпросните показания.

По-късно днес се очакват пледоариите на обвинението и защитата.

Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият зам.-кмет Дюлгеров бяха арестувани през април 2017 година по обвинения за 70 000 евро подкуп, който взели от бизнесмена, за да придвижат документите му за строеж. Прокуратурата твърди, че парите са били само транш от поискани общо 250 000 евро рушвет.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети