Спират строежа на небостъргача „Златен век“ с два мотива

DenNews.bg
08.04.2019
размер на текста:

Все пак строежът на небостъргача „Златен век“ ще бъде спрян, като заповедта за това ще бъде издадена след 7 дни. Това обяви регионалният министър Петя Аврамова след среща на премиера Бойко Борисов с инициативния комитет на протестиращите срещу небостъргача. В срещата участваха също столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков. Борисов прие представители на инициативния комитет след като те публично изразиха готовност да му обяснят защо строителството трябва да бъде спряно.
„Следващия понеделник ДНСК ще издаде заповед за спиране на строежа на небостъргача в Лозенец в София. Мотивите са два - нарушения при строителството и липсата на строително разрешително”, заяви Аврамова
„Фирмата е трябвало да подаде искане за продължаване на строителството до ноември 2018 г., но не го е направила”, допълни тя.
Никола Вапцаров от ИК "Лозенец" обяви, че „няма поправка "Артекс" в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и промените в този закон не се прилагат за този строеж“.
От ИК "Лозенец" ще отложат по-нататъшните протестни действия до окончателното влизане в сила на заповедта за спиране на строежа на небостъргача, каза Вапцаров. Той бе категоричен, че при премиера Борисов е потвърдено, че през 2017 г. е изтекло разрешителното за строеж на сградата.
Припомняме, след като на 4 април премиерът Бойко Борисов нареди да бъде спрян строежът на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" от местната партийна организация на БСП запитаха как така премиерът спира частен строеж.
Строежът трябва да бъде обезопасен, заяви от своя страна главният архитект Здравко Здравков. Той обаче не каза какво ще е бъдещето на постройката и не отговори на въпроса дали построеното до момента ще бъде съборено.
Заповедта на ДНСК не е моя, каза той, но не посочи кой е виновен за продължаването на строителството след изтичане на разрешението.
Кметът Йорданка Фандъкова благодари за политическата воля да се спази законът и той да е валиден за всички, без значение кой кой е.

Малко след приключване на срещата при премиера управителят на фирма "Артекс проект" и син на собственика на строителната фирма "Артекс" Пламен Мирянов поиска лична среща с премиера Бойко Борисов, като му изпрати писмо.
В него Мирянов-син заявява, че многократно се е опитвал да се свърже с министър-председателя, за да бъде поканен и да присъства на срещата му с представителите на Инициативния комитет "Лозенец", които протестират срещу строежа на небостъргача "Златен век".

"С изумление научих от медиите, че лично сте поканили г-н Мариан Башур в 10 ч. на среща. Г-н премиер, правя неколкократни опити да ви помоля да се свържете с нас и да ни поканите да присъстваме на тази среща. До този момент получавам категоричен отказ от вашия пресцентър за това. Г-н премиер, един конфликт има минимум две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите, което упорито отбягвате, кой е прав? Така както каните Мариан Башур, моля Ви поканете и мен. За Ваше сведение, Ви предлагам всички факти, които бих предпочел да Ви кажи лично, когато се видя с Вас", пише в писмото си Мирянов-син.
Той твърди, че част от протестиращите от Инициативния комитет "Лозенец" като Мариан Башур, Никола Вапцаров и Войслав Тодоров повтарят "неверни твърдения", които уронват авторитета и престижа на "една утвърдена българска строителна компания с 25 годишни традиции".
"ИК "Лозенец" непрекъснато подлага на съмнение законността на нашия проект и работата на ДНСК. С всички тези провокативни действия се внушават твърдения неотговарящи на истината. Те заблуждават гражданите на София, а в същото време, освен авторитета на "Артекс", са опорочени и институциите, които прилагат Закона за устройство на територията и всички закони и нормативни документи в Република България. Доказателство за законността на строежа са всички законно издадени книжа и становището на ДНСК в лицето на арх. Иван Несторов, както и заповедите подписани от главния архитект Здравко Здравков и множеството проверки на органите на ДНСК", допълва Мирянов.
В писмото си, управителят на "Артекс проекТ" описва хода на строежа на сградата "Златен век" от 2007 г. досега, както и получените разрешителни.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети