Силите на Хафтар бомбардираха Триполи

DenNews.bg
08.04.2019
размер на текста:

 Въпреки призивите на международната общност за омиротворяване на ситуацията в Либия, продължават боевете близо до столицата Триполи, предаде Дойче веле.

Според агенция "Ройтерс", силите на генерал Халифа Хафтар са нанесли въздушни удари срещу южната част на Триполи. Според местни жители те вече настъпват към центъра на града. Загинали са 11 души, други 23-ма са ранени, съобщава либийското здравно министерство. По-рано през неделния ден ведомството съобщи за 23-ма убити и 27 ранени. Не се съобщава дали има цивилни жертви.

Самопровъзгласилата се "Либийска национална армия", водена от Хафтар, съобщи, че са загинали 14 нейни войници.

Жителите на Триполи се запасяват с продукти и бензин. При супермаркетите и бензиностанциите са се образували опашки. Призивът на ООН огънят да спре за два часа, за да се даде възможност за евакуиране на ранените и мирните жители да се погрижат за своята безопасност, не беше уважен.
"Престрелката не беше прекратена", заявил официалният представител на мисията на ООН в Либия Жан Алам.

"Въпреки това продължаваме да се надяваме на положителен отговор от страните в конфликта" - допълни той.

В четвъртък армията на подкрепяния от Москва Халифа Хафтар започна настъпление срещу столицата Триполи, където се намира международно признатото правителство на Либия, начело с премиера Файез Сарадж. Силите на Хафтар достигнаха покрайнините на Триполи, но на 5 април бяха отблъснати от правителствените войски. Армията на метежния генерал превзе няколко района в югозападната част на столицата и международното летище.

В събота в телевизионно обръщение, премиерът Сарадж обвини Хафтар в организиране на държавен преврат. По думите му, правителството е протегнало ръка за мир, но сега Хафтар ще срещне твърдост и сила.

В неделя правителството обяви, че започва операция "Вулкан от гняв" срещу силите на Хафтар.

Ескалацията дойде броени дни преди започването на насрочените за средата на този месец преговори под егидата на ООН за мирно излизане от конфликта. От световната организация съобщават, че не се предвижда отмяна на мирната конференция, която трябва да насрочи парламентарни избори в страната, въпреки боевете.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети