Актьорите в Дупница ще отбележат с пиеса 125 години от изиграването на първата театрална постановка в града

DenNews.bg
05.04.2019
размер на текста:

На пресконференция днес в ОбДТ "Невена Коканова"-Дупница  режисьорът Надя Асенова и директорът Валентин Балабанов съобщиха, че на 21 май по време на Майските празници на културата ще бъде представена българската пиеса "Майстори" на Рачо Стоянов. Поводът е 125 години от първата изиграна пиеса в Дупница "Асен и Петър" в хана на дупничанина Гоге Лазов. Репетициите вече са започнали. Ето и пълният актьорски състав: 

Актьорски състав и екип:
Майстор Тихол - Валентин Балабанов

Гена - Виктория Янева

Майстор Найден - Камен Иванов, гост

Милкана - Анастасия Левордашка

Майстор Живко - Димитър Живков, гост, с награда "Аскеер" за изгряваща звезда в пиесата "Живак".

Майстор Добри - Петко Каменов

Майстор Генчо - Владимир Богданов

Майстор Янко - Филип Гуляшки

Майстор Кольо - Георги Бояджиев

Чорбаджи Славчо - Светослав Пеев

Ана - Василка Сумева

 

Режисьор: Надя Асенова - гост

Сценография: Кънчо Касабов – гост, с номинация за "Аскеер" през 2004 г.

Костюми: д-р Димка Касабова – гост

Музика: Юри Ступел – гост

„Майстори" на Рачо Стоянов е един от най-красивите, класически български текстове, създадени за театър. Сюжетът се гради върху легендата за прочутите тревненски резбари, сключили облог за майсторство. Облог на живот и смърт, защото залогът е още по-голям, а именно – любовта. Любовта, която ни дава сили за живот, за творчество. Любовта, която може да гради до съвършенство, но може и да руши до пагубност. Като в антична трагедия, като при Шекспир и Яворов, при Пушкин и Дюма – страстна, крайна, безкомпромисна. Текстът е избран заради неговото съвременно звучене, което дава възможност да се създаде модерен, динамичен спектакъл, привлекателен и разпознаваем както за най-младите, така и за по-зрелите. За мечтателите и за реалистите, за обикновените и за специалните. Не на последно място – това е темата за твореца в изкуството, за това, което го окрилява, но без което, той умира.

"Не пропускайте този спектакъл на Общинския драматичен театър,,където ние с вас – модерните хора от 21-ви век, ще погледнем два века назад и това ще обогати всички ни. Защото независимо- два века века назад или напред – любовта остава същата",  каза режисьорът Надя Асенова.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети