„Въгледобив-Бобов дол" плаща 120 000 лв. на семейството на загинал при трудова злополука миньор

DenNews.bg
05.04.2019
размер на текста:

Снимка: Архив

120 000 лв. обезщетение от „Въгледобив-Бобов дол“ ще получи семейството на загиналия при трудова злополука в рудник „Бобов дол“ Васил Георгиев.
Това реши Районен съд-Дупница по делото, заведено от майката, съпругата и децата на 48-годишния миньор, който загина на 19 септември 2017 г. при свличане на земна маса в рудника.
Искът на почерненото семейство бе за 30 000 лв. за всеки от четиримата, след което е изменен на по 160 000 лв. за всеки ищец.
Съдия Людмила Панайотова одобри първоначалния размер на иска и реши всеки от четиримата да получи по 30 000 лв. обезщетение, като разликата до 160 000 лв. бе отхвърлена като неоснователно завишена.
Припомняме, че миньорът от дупнишкото село Крайници загина на място, след като бе затиснат от срутена скална маса по време на изкопни работи в рудника.
В хода на делото от „Въгледобив-Бобов дол“ оспориха размера на иска, като посочиха, че Георгиев е трябвало да укрепи мястото, в което е щяло да се копае, но той не го е направил, а започнал да копае по диагонал, при което скалната маса се срутила и го затиснала. От експертизата по безопасност на труда се установява, че мястото на злополуката е диагоналът, който е извършвал Георгиев чрез изкоп без предварителен крепеж.
В решението на съда е записано, че „Въгледобив-Бобов дол“ трябва да изплати обезщетенията ведно със законната лихва от 19.09.2017 г., както и да заплати 500 лв. за деловодни разноски и 1200 лв. държавна такса.
Решението на Дупнишкия съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети