Подкуп от над 2 млн. евро вкараха бивш премиер на Хърватия в затвора

DenNews.bg
03.04.2019
размер на текста:

Бившият премиер на Хърватия и лидер на партията Хърватска демократична общност Иво Санадер получи ефективна присъда от 4,5 г. затвор по обвинение за вземане на подкуп при покупка на сграда за министерството на регионалното развитие.
Санадер бе осъден за това, че е поискал и получил 17 милиона куни /2,29 милиона евро/ от Степан Фиолич, чиято фирма е продала сградата на министерството.
На една година условно е осъден и Младен Млинаревич, чиято фирма е завишила цената на сградата, както и Фиолич, който се призна за виновен.
Санадер, премиер на Хърватия от 2004 г. до 2009 г., е най-високопоставеният хърватски политик, съден за корупция. Срещу него бяха повдигнати редица обвинения, главно за корупция. След първите обвинения той избяга в Австрия, но бе арестуван от австрийските власти в края на 2010 г. и през юли 2011 г. бе екстрадиран в Хърватия. През 2014 г. той бе осъден за вземане на подкуп от няколко милиона евро от австрийска банка и от унгарската петролна компания МОЛ. Върховният съд обаче отмени присъдите по процедурни причини.
След преразглеждането на делото за получаване на подкуп от австрийската Хипо Алпе Адрия Банк по времето, когато е бил заместник външен министър в началото на 90-те години, той получи присъда от 2,5 години затвор. Второто дело още не е приключило.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети