Все повече болни от варицела в областта

DenNews.bg
25.04.2019
размер на текста:

Все повече са болните от варицела в областта, отчитат от Регионалната здравна инспекция-Кюстендил. За миналата седмица са регистрирани 33 случая, спрямо 24 за предходните седем дни.
Един пациент е диагностициран с морбили. Както писахме, 19-годишната пациентка се лекува в Инфекциозното отделение на общинската болница в Дупница.
Един човек е настанен за лечение с туберкулоза, спрямо шест случая в предходната седмица.
С един повече са случаите на ентероколит-12.
От РЗИ информират, че няма регистрирани епидемични взривове на заразни болести.
Седмичната заболяемост от грип и остри респираторни заболявания е 47 на десет хиляди души, спрямо 37 през предходната седмица.

Припомняме, че варицелата е силно заразно заболяване, причинено от варицела зостер вирус, който е и причинителят на херпеса. Обичайно заболяването започва с обрив, предимно по торса, по-слабо разпространен по крайниците. Много характерно за варицелата е, че се открива обрив в окосмената част на главата. Съпроводен е със силен сърбеж. Ако бъде оставен да отмине, без разранявания от чесане, не оставя белези.
Трябва да се знае, че заболяването се предава по въздушно-капков път от човек на човек при кихане, кашляне, престой в общо помещение. Понякога дори може да не предполагаме, че сме били в контакт с пациент с варицела, тъй като болният е заразен 5 дни преди появата на обрива и продължава през цялото време след това. Инкубационният период е от 10 до 21 дни (това е времето, в което можем да развием заболяването след контакт с болен пациент).
Варицелата понякога започва с грипоподобни симптоми – главоболие, гадене, температура, болки в мускулите, в ушите, втрисане. Тези симптоми по-често се наблюдават при възрастни. При деца заболяването по-чест започва направо с обрив, след който вдигат висока температура, обикновено около 38 градуса, но в много тежки и редки случай може да достигне до 42 градуса. Варицелата рядко е фатално заболяване. Протича рисковано за имунокомпрометирани пациенти и бременни, като има риск от сериозни усложнения на плода.
Вирусът е податлив на дезинфектанти, особено белина, затова при случаи на варицела в детски градини и училища се налага основна дезинфекция на помещенията, посещавани от болните деца.

А правилата за правилна дезинфекция и миене на ръцете са:

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети