„Нова ИРА“ пое отговорност за убийството на журналистката Лайра Маккий

DenNews.bg
23.04.2019
размер на текста:

Организацията „Нова ИРА“ пое отговорност за убийството на журналистката Лайра Маккий, която бе застреляна по време на нападение със стрелба и коктейли „Молотов“ в Северна Ирландия, което бе определено от властите като „терористичен инцидент“.
В писмо до белфастки вестник организацията "Нова ИРА" поема отговорност за убийството на Маккий.
"По време на атака срещу врага, Лайра Маккий бе трагично убита, докато стоеше до силите на врага", пише войнствената групировка в писмото си до "Айриш нюз". Достоверността на текста е установена чрез разпозната кодова дума.
Бунтовническата групировка изказва "дълбоки и искрени извинения" на роднините и близките на Маккий, простреляна смъртоносно в четвъртък вечерта в град Лондондери.
"Нова ИРА" не признава споразумението от Велики петък 1998 г., което прекрати трийсетгодишната вражда в Северна Ирландия, отнела живота на над 3600 души. Бунтовниците се борят за обединена Ирландия.
Вчера северноирландската полиция освободи двамата младежи, задържани в рамките на разследването на убийството на Маккий.
Не бяха повдигнати никакви обвинения срещу двамата мъже - на 18 и 19 години. Те бяха арестувани в петък по силата на Закона за тероризма и отведени в полицейски участък в Белфаст, за да бъдат разпитани.
Обявявайки тяхното освобождаване, полицията отново отправи призив за свидетели. "Знам, че има хора, които знаят какво се е случило, но ги е страх да се покажат. Но ако имате сведения, колкото и дребни да са, свържете се със следователите", заяви в комюнике комисар Джейсън Мърфи.

29-годишната журналистка, която пишеше книга за изчезнали млади хора по време на продължилото няколко десетилетия кърваво насилие в британската провинция, бе застреляна в четвъртък в католическия квартал Крегън в Лондондери. Според полицията Маккий е била улучена, когато въоръжен мъж открил огън срещу силите на реда, до които тя се намирала.
Нейната смърт, предшествана от атентат с кола бомба в Лондондери през януари, отново разпали страховете, че малки екстремистки групички се опитват да експлоатират напрежението, породено от британското решение за напускане на Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети