310 са вече жертвите на атентатите в Шри Ланка

DenNews.bg
23.04.2019
размер на текста:

Броят на жертвите на атентатите, извършени на Великден в Шри Ланка, е достигнал 310 души. Ранените са около 500.
40 заподозрени са задържани, включително шофьор на автомобил, използван от терористите, и собственикът на къщата, в която са живели някои от тях.
От днес в страната влиза в сила обявеното от президента извънредно положение, което разширява правата на военните да задържат и арестуват заподозрени. Подобни правомощия армията имаше по време на водената 26 години гражданска война, завършила през 2009 г.
В Шри Ланка днес е ден на национален траур за жертвите. Тази сутрин паметта им бе почетена с триминутно мълчание и молитви, включително в църквата "Св. Антоний" в Коломбо, където в неделя бе извършен първият самоубийствен атентат.
Вчера официални лица разкриха, че преди седмици са били отправени предупреждения за възможна атака от страна на радикалната мюсюлманска групировка, заподозряна за кръвопролитията.

По молба на шриланкийските власти Международната полицейска организация Интерпол изпрати в азиатската страна своя група от експерти, за да подпомогне разследването. Тя включва разследващи, специалисти по взривни вещества, експерти по тероризъм, идентифициране на жертви и анализ на стихийни бедствия. При необходимост към групата може да се присъединят специалисти по цифрова криминалистика, биометрия, фото- и видеоанализ.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети