Без рекултивация старото сметище на Дупница все ще си гори и все ще си дими

DenNews.bg
22.04.2019
размер на текста:

От община Дупница изказват благодарност за професионалната помощ и действия на дупнишките огнеборци в овладяването на пожара на градското сметище, разположено над жк „Бистрица“. Вече закритото за експлоатация депо се самозапали за пореден път в петък, 19 април.
А ние за пореден път припомняме, че самозапалването на сметището се дължи на гнилостните процеси в пластовете боклук, при които се отделя леснозапалимият газ метан. Десетилетия отпадъците са депонирани без необходимото уплътняване заради спецификата на терена-силен наклон и поради факта, че при определянето на терена за сметище не са спазени никакви условия за безопасност, просто защото към онзи момент такива изисквания е нямало.
Горивните процеси се зараждат във вътрешните пластове, като към момента те са с дълбочина от порядъка на 50-60 метра.
Така при дъждовно време, есен и пролет, увеличаването на влагата в слоевете отпадък причинява по-лесното самозапалване. „Единственият вариант за овладяване на ситуацията е запръстяването, каквото Община Дупница извършва ежедневно, въпреки че сметището е спряно от експлоатация. Запръстяването е превантивна мярка за недопускане на всекидневно и постоянно горене на натрупалите се газове във вътрешността. Важно е да се знае, че този процес на гниене и самозапалване ще се възобновява периодично, както и през последните повече от 30 години, въпреки предприетите от Община Дупница действия.
Проблемът може да бъде окончателно решен след рекултивация на терена. Без нея процесите на гниене, палене и задимяване ще продължават. Действията на Община Дупница ще продължат в тази насока на "потискане" запалванията и дименето, докато се стигне до стартирането на реалния процес на рекултивация“, обясниха от Община Дупница.
Припомняме, че Община Дупница вече предприе подготовка на проект за рекултивацията на сметището. „За съжаление това е дълъг процес, който стартира съгласно законовите изисквания 3 месеца след спиране експлоатацията на сметището -1 декември 2018 г. И ако за определени хора, това е политика и шанс за трупане на политически дивиденти, то за ръководството на Община Дупница това е цел - да бъде разрешен окончателно този дългогодишен проблем за всички жители съгласно изискванията на законите в Република България“, посочиха още от Общината.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети