Бус с експлозиви се взриви по време на обезвреждане в Шри Ланка

DenNews.bg
22.04.2019
размер на текста:

Нова експлозия разтърси района около църква в Шри Ланка, където стотици хора загинаха и пострадаха при бомбен атентат.
„Микробус е експлодирал, докато екип сапьори от специалните сили и ВВС се опитваха да обезвредят бомба“, казва свидетел, цитиран от Ройтерс.
По предварителни данни взривеният микробус е бил пълен с експлозиви, които не са задействани от нападателите.
Припомняме, че към момента са арестувани 24 души във връзка със серията самоубийствени атентати. Полицията откри и 87 детонатора на автогарата в столицата Коломбо.


Междувременно президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена обяви въвеждане на извънредно положение в цялата страна.
Режимът влиза в сила от вторник, 23 април. Отбелязва се, че съответните разпоредби относно предотвратяването на терористични актове и извънредното положение ще бъдат оповестени до полунощ.
Президентът поиска чуждестранна помощ при разследването на нападенията.
Междувременно, според "Дейли Мирър", позовавайки се на пресслужбата на президента, Съветът за национална сигурност на страната разширява правомощията на силите за сигурност, за да се гарантира обществената сигурност.
По-рано, "Ададерана", цитирана от ТАСС съобщава, че въоръжените сили на Шри Ланка изпращат около хиляда войници в Коломбо, за осигуряване на закона и реда, във връзка с бомбените атентати.
Правителството на страната отваря в централата на местната полиция и сградата на Министерството на отбраната центрове за бързо реагиране и обучение за специални операции. Страната обяви продължаване на комендантския час от 20:00 часа на 22 април до 4:00 часа на 23 април.

Седем атентатора самоубийци са извършили нападенията срещу църквите и луксозните хотели в Шри Ланка, които убиха 290 души и раниха над 500 души.
Говорителят на кабинета, Раджита Сенарат заяви, че е участвала международна мрежа. "Ние не вярваме, че тези атаки са извършени от група хора, които са били ограничени в тази страна. Има международна мрежа, без която тези атаки не биха могли да успеят."

Шри Ланка, с будистко мнозинство воюва десетилетия с тамилските сепаратисти от етническите малцинства, но насилието до голяма степен приключи след победата на правителството в гражданската война преди 10 години. Населението на Шри Ланка от 22 милиона души включва християнски, мюсюлмански и индуски малцинства.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети