Убиецът на Виктория Маринова мълчи пред съда, размина се с доживотна присъда

DenNews.bg
22.04.2019
размер на текста:

Обвиняемият за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров запази пълно мълчание по време на делото в Окръжния съд-Русе днес. Той бе доведен от затвора в Белене с белезници в съдебната зала, за да отговаря пред петчленния съдебен състав за 3 обвинения - блудство, изнасилване и умишлено убийство на телевизионната водеща.
Майката на Красимиро се разплакала в съдебната зала и припаднала.
След разпоредителното заседания стана ясно, че делото ще се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като Северин Красимиров се признава за виновен и по трите обвинения.
Според закона така той няма да може да получи присъда доживотен затвор без право на замяна.
По-рано днес пък близките на Виктория Маринова поискаха законодателни промени при извършването на такива тежки престъпления.
Те поискаха и обезщетение от общо 450 000 лева за нанесените морални щети.
До края на деня се очаква да бъде произнесена присъдата на Северин Красимиров.
Припомняме, че на 6 април стана ясно, че Северин Красимиров ще поиска съкратена процес на делото срещу него, след като на 19 март прокуратурата поиска доживотен затвор.
Северин Красимиров бе задържан от германските власти на 10 октомври -осем часа след постъпило искане от българските власти. Той се е намирал в дома на майка си в германския град Щаде.
Пред германските власти обвиняемият е признал за убийството на Маринова, но отказал да говори за каквото и да било сексуално посегателство върху нея.

Извършителят е засечен въз основа на ДНК анализ, като данните са съвпаднали на 100% с намерените доказателства.
На 17 октомври той пристигна на летище "София" с полет от Хамбург, придружаван от полицаи от България и Германия.
Ден по-късно официално му бяха повдигнати две обвинения - за изнасилване и убийство.
На 19 октомври преди началото на заседанието за разглеждане на мярката му за постоянно задържане под стража, той заяви пред медиите, че е виновен и ще приеме всяка присъда, която му бъде поставена.
На 20 ноември станаха ясни и резултатите от направената му съдебно-психиатрична експертиза, според които Северин е с лека умствена изостаналост, но е вменяем и е разбирал какво върши, така че може да носи наказателна отговорност.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети