Гръцки изтребители ще пазят македонското небе безплатно

DenNews.bg
02.04.2019
размер на текста:

„Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев.
Ципрас подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Северна Македония в усилията й да продължи необходимите реформи и да стане членка на Европейския съюз.
"Нашето официално посещение днес представлява историческа стъпка напред за Балканите и Европа. Ние сме тук, за да намерим решение и да гледаме напред, да градим мостове вместо стени", заяви Ципрас.
Той припомни, че преди месеци Гърция беше първата страна, ратифицирала протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, и съобщи, че днес двете страни подписват меморандум за разбирателство във връзка с процеса на интеграция на страната в ЕС.
Най-важната тема на днешната среща със Заев, по думите на Ципрас, е била икономиката. Той посочи, че води със себе си голяма бизнес делегация от Гърция, а в Северна Македония и досега, въпреки трудностите, са работили много гръцки предприемачи. Ципрас съобщи, че е формиран координационен комитет за сътрудничество на двете страни.

 

Северна Македония и Гърция подписаха и договор за отбрана, който е доказателство за волята на Гърция да помогне в изграждането на отбранителните капацитети на Северна Македония, включващи обучението на кадри, отбранителната индустрия, военното разузнаване и въздухоплаването, посочи още Ципрас.
Документът предвижда гръцките военновъздушни сили да защитават и патрулират във въздушното пространство на Македония. Както заявиха двамата министър-председатели на пресконференцията, това би способствало за сигурността и сътрудничеството между Атина и Скопие, пише македонският "Фокус".
Ципрас добави, че тази услуга от страна на Гърция ще бъде изцяло безплатна.
"Компенсацията ще бъде в по-голямата стабилност на нашия регион. Това получаваме в замяна. Искаме съсед, който е стабилен от гледна точка на политиката и сигурността. Гърция притежава най-добрите умения и познания в областта на авиацията. Ние имаме възможностите, способността да подкрепяме Северна Македония в нейните усилия за гарантиране на стабилност и сигурност", подчерта гръцкият премиер, цитиран от агенция "Фокус".
Както обясни той, Северна Македония ще получи помощ от Гърция чрез обучения, както и техническа помощ чрез радара в Солун, за да повиши безопасността на полетите.
"Това е важно, защото предотвратява незаконни действия, както и произшествия, гарантира безопасни комуникации, както и транспорт на нашите граждани. Когато пътувам с правителствения самолет винаги забелязвам, че пилотът се отклонява от пътя, за да избяга от въздушното пространство над БЮРМ, това се случваше по-рано. Тази глупост ще спре днес. Сега можем да спрем и да се поздравим, за да можем да стигнем по-бързо до нашата дестинация", обясни Ципрас.

Македонският премиер Зоран Заев каза, че такова сътрудничество е нормално, защото Македония няма собствена авиация.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети