Измамници събират пари за опожарената Нотр Дам

DenNews.bg
18.04.2019
размер на текста:

 Измамници се възползват от пожара в парижката катедрала "Нотр Дам". Френските власти предупреждават, че са засекли фалшиви схеми за набиране на средства за възстановяването на храма. От името на Фондацията за френско наследство измамници се обаждат по телефона или изпращат имейли под претекст, че събират средства за реставрацията на опожарената катедрала "Нотр Дам".

Голям брой такива измами са засечени във Франция, но и в чужбина, сигнализираха представители на Фондацията. Министърът на културата Франк Риестер се присъедини към призивите към гражданите да бъдат внимателни.

Легитимните места за събиране на пари са сайтът на фондацията, страницата й във Фейсбук, преводи могат да се превят чрез система за онлайн плащания, дарения се събират още в метростанциите в Париж или като се изпрати СМС.

Във Франция и в чужбина се надигна огромна вълна от солидарност и воля да се помогне за възстановяването на емблематичната сграда.

Френското правителство обяви данъчни облечения за дарителите - не само за бизнеса, но и за граждани. Международен архитектурен конкурс ще реши как ще се извършат възстановителните дейности.

А вчера вечерта в същия час, когато лумна пожара в понеделник, камбаните на катедралите в цяла Франция биха продължително в знак на солидарност с "Нотр Дам".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети