Два случая на морбили в област Кюстендил, увеличават се и болните от варицела

DenNews.bg
17.04.2019
размер на текста:

Два случая на морбили са регистрирани през последната седмица в област Кюстендил, увеличават се и болните от варицела. Това става ясно от справка на Регионалната здравна инспекция-Кюстендил.
Както писахме преди дни, 6-месечно бебе е настанено в Инфекциозно отделение на общинската болница в Дупница с потвърдена диагноза морбили. То е от ромската Гиздова махала, откъдето са и първите 2 случая- майка и нейното 9-месечно бебе.
От РЗИ уточняват, че епидемичният взрив от морбили в Дупница е започнал от 26 март. С усложнение пневмония са двама от заболелите.

24 са потвърдените случаи на варицела в областта за последните дни, при 20 случая за предходната седмица.
От РЗИ са регистрирани и шест носи случая на туберкулоза. 11 са пациентите с ентероколит, три са случаите на ротавирусен гастроентерит.
Регистриран е един случай на хепатит С и един случай на остра вяла парализа.

Острата вяла парализа е вирусно заболяване. Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени. Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато навреме, заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици. Острата вяла парализа се причинява от полиомелитен вирус. Най-сигурната профилактика е ваксината. В България тя е част от задължителния имунизационен календар.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети