ПГ „Христо Ботев“-Дупница стана лаборатория на ЦЕРН за ден

DenNews.bg
17.04.2019
размер на текста:

32-ма ученици от ПГ „Христо Ботев“-Дупница станаха част от екипа учени на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.
9-то и 12-класниците се справиха блестящо в ролята на учени по физика и успяха да регистрират 64 кандидати за Хигс бозон, или т. нар. „частица Бог“. Бозонът на Хигс е смятан за най-голямото откритие в сферата на физиката на XXI век. Гимназистите от Дупница се справиха със задачата в рамките на международния майсторки клас на CMS на ЦЕРН. За втора поредна година български ученици са поканени да вземат участие в научно изследване на Европейската организация за научни изследвания, а за първи път домакин е ПГ „Христо Ботев“.
Дупница пък е един от петте града в страната, в които събитието се провежда. Останалите градове са Варна, Козлодуй, София и Смолян.
По мнението на гл. ас. Румяна Хаджийска и д-р Мариана Шопова данните на дупнишките възпитаници са добре обработени и резултатите са на много високо ниво.
Майсторският клас бе предшестван от Седмица на физиката, провела се от 8 до 12 април, в която имаше изяви на ученици от различни класове. Единадесетокласниците взеха участие във викторини и игри.
Учениците от девети клас се включиха в традиционното състезание „Забавна физика 2019“, което тази година бе посветено на 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Под ръководството на своите учители Силвия Боянова и Зоя Николова те показаха отлични знания при решаване на електронен тест, изготвен с kahoot.com и пъзел, както и умения при демонстриране на забавни опити и реактивно движение с балон. На всички отбори бяха раздадени грамоти. Учениците от 9 „а“ клас, с профил „Математически“, представиха и защитиха своите разработки по програмиране на дадена физична задача – „Движение на заредени частици в електрично и магнитно поле“, „Запазване на енергията при пружинно махало“, „Спектър на електромагнитни вълни“ и „Механична енергия“. Ръководители на събитието бяха Силвия Боянова и Яна Анастасова.
Седмицата на физиката приключи с изложба на табла и макети, изработени от ученици.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети