Най-после хуманитарна помощ от Червения кръст влезе във Венецуела

DenNews.bg
17.04.2019
размер на текста:

Венецуела получи първата пратка с хуманитарна помощ от Червения кръст за бедстващото население на страната, предаде Дойче веле.
Тя включва 24 тона медикаменти, 14 електрогенератора за подпомагане на 8 болници и 30 амбулатории.
"Това е голяма крачка напред за подкрепа на незащитените граждани на страната", коментира в Twitter президентът на Международното движение на червения кръст и червения полумесец Франческо Рока.
Помощта пристигна, след като режимът на Николас Мадуро дълго не допускаше екипите на организацията в страната и наложи блокада на границите, за да предотврати влизането на пратката. През миналата седмица Мадуро се съгласи помощта да бъде доставена, въпреки че преди това нееднократно определяше инициативата като намеса във вътрешните работи на страната, насочена срещу правителството.
Временният президент Хуан Гуайдо приветства хуманитарната помощ и призова да се сложи край на режима на Мадуро, който доведе страната до катастрофална криза и причини хуманитарната катастрофа.
По данни на ООН, близо една четвърт от 30-те милиона венецуелци спешно се нуждаят от помощ. Около 3.7 милиона души страдат от изтощение поради недохранване. Най-малко 22% от децата до 5 години са хронично недохранени, показва доклад на световната организация.
"Сега трябва да гарантираме, че помощта ще достигне до тези, които най-много се нуждаят, както и че тя няма да се използва за шантаж", написа Гуайдо в Туитър.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети