Дупничанка е единственият биостатистик в здравната система "Сентара" в САЩ

Ралица Мадуро е преподавател по психология в университет във Вирджиния, със съпруга й Даниел имат 2 деца- Калина и Иван

DenNews.bg
16.04.2019
размер на текста:

 Единственият биостатистик в системата за здравеопазване „Сентара”, която обхваща 12 болници в щатите Вирджиния и Северна Каролина е Ралица Стойнева Мадуро от Дупница.
Ралица работи като биостатистик за Изследователски Институт по качество на здравната система Сентара, а също така е и преподавател в катедрата по психология в университета „Уесли” във Вирджиния. Основната работа като биостатистик на Ралица се състои в това да анализира статистически данни за пациентите и медицинския персонал, събрани по време на медицински изследвания, така че да може да направи изводи или да съставя прогнози. Също така допринася и за проектирането и изпълнението на научни изследвания в сътрудничество с други статистици и учени.

Ралица е родена в Дупница, завършила е основното си образование в родиня град в ОУ „Евлоги Георгиев” , средното през 2003-а година в СОУ „Паисий Хилендарски” в паралелка с английски и испански език. с Кандидатства в колежв САЩ през есента на 2003 г. Cлед като е приета, получава студентска виза и заминава следващата година..Завършва бакалавърска степен по психология в Университета Стоктън в Ню Джърси през 2008-а година. Завършва първата си магистърска степен по клинична и консултативна психология в университет в Южна Каролина през 2012-а година, а втората си магистърска степен по експериментална психология (2014) и докторскатастепен (2016) по приложна експериментална психология степен в университет във Вирджиния, където придобива опит в областта на статистиката и приложните анализи.

В момента Ралица живее в Чеспийк, Вирджиния. Омъжена е за Даниел Мадуро от и двамата имат дъщеря на име Калина, която е на 4 години и син на име Макс, който е на 1 годинка.

„Пълното име на сина на ми е Макс Иван Мадуро кръстен на дядо ми Иван Михов, който е бил футболист на „Марек" и сенадяваме, че Макс ще последва стъпките му като спортист. Моите родители са Дияна и Цанко Стойневи. Имам по-малка сестра Ива, която живее в Рестън, Вирджиния, и е експерт по уеб дизайн и ползваемост във Вашингтон. Прибираме се често към България и сме развълнувани да се върнем у дома тази година през май и да видим нашите баби и дядовци и други семейства и приятели”, казва Ралица.


Ето какво разказа за работата си Ралица Мадуро:
„Екипът ми и аз подкрепяме научни изследвания, основани на факти практики и проекти за одобряване на качеството във всички болнични и амбулаторни условия на Сентара. Като единственият човек в рамкитена "Сентара" с длъжност "Биосстатистик", работата ми е уникална по много начини. Един уникален аспект на моята работа е пътуването през Вирджиния и Северна Каролина, предоставяйки статистически и методологически консултации на талантливи доставчици на здравно обслужване, които извършват научни изследвания, насочени към подобряване наздравето на нашите пациенти всеки ден. Преди дазапочна да работя в Сентара(Sentara), работех в университетска среда, където изследванията често бяха теоретични и не беше ясно дали резултатите ще бъдат от полза за лекарите. Заразлика от тогава, сега аз съм щастлива да ходя на работа всеки ден знаейки, че работата, която вършим, допринася пряко за благосъстоянието на персонала и пациентите.в системата заздравеопазване на Сентара(Sentara Healthcare) ние сме отлични в използването на научни изследвания, фокусирани върху решаването на реални проблеми, което е много възнаграждаващо за мен като изследовател.Уникален проект, с който съм ангажирана в момента е разработване наалгоритъм, койтоизмерва колко работа изисква пациентът.Целта на този проект е двойна.Първо, да се определи количественото работно натоварване на медицинските сестри използвайки нашия алгоритъм в електронната медицинска карта.По този начин може да се помогне на една Главна сестра да възлага работа равномерно, намалявайки натоварването на медицинските сестри всяка смяна.Второ,по-малко натоварване на медицинските сестри ще им позволи да проследяват напредъка на пациентите си в реално време в електронната медицинска карта, и да взимат повече основани на факти решения за грижите на нашите пациенти."

 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети