Новозеландски спецчасти са влезли в Сирия в търсенето на отвлечена преди 5 г. медсестра

DenNews.bg
15.04.2019
размер на текста:

Нова Зеландия обяви днес, че командоси от нейните специални сили са влизали в Сирия, за да издирят Луиза Акави, новозеландската медицинска сестра, за която Международният комитет на Червения кръст съобщи вчера, че е била отвлечена от Ислямска държава през 2013 г.

Подробности за отвличането на Луиза Акави и на двама сирийски шофьори бяха пазени в тайна повече от пет години. Вчера МКЧК отправи призив да му бъде предоставена информация за съдбата на служителите му.
На 13 октомври 2013 г. тримата служители на МКЧК отивали в Идлиб, в северозападна Сирия, за да доставят медицински материали на лечебни заведения. Въоръжени мъже спрели автомобилите им и отвлекли седем души, четирима от които били освободени на следващия ден.
Новозеландският вицепремиер Уинстър Питърс каза днес, че информацията за отвличането не е била публикувана досега, за да бъдат защитени заложниците. Той добави, че 62-годишната Луиза Акави все още е заложничка на ИД и че е в ход операция за откриването й от екип, базиран в Ирак. "В него влизат членове на новозеландските специални сили. Те няколко пъти са влизали в Сирия, когато е било необходимо. Този небоен екип има задача да открие Луиза и да проучи възможностите тя да бъде освободена".
Според в. "Ню Йорк таймс" Червеният кръст има основания да смята, че медицинската сестра е жива, защото най-малко двама души са я видели през декември в клиника в Суса - един от последните бастиони на ИД. Свидетели казали, че работела в клиники под контрола на ИД, което означава, че тогава не е била затворена в килия. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети