Сноудън за ареста на Асандж: Днес е мрачен ден за свободата на словото

DenNews.bg
11.04.2019
размер на текста:

 Днес е мрачен ден за свободата на словото. Така бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън коментира ареста на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в Лондон.
Сноудън заяви, че кадрите с издател на "печелеща награди журналистика" да бъде изнасян насила от посолството "ще се озоват накрая в историческите книги".
Едуард Сноудън, който живее в Русия след разкритията си по отношение на американското разузнаване, разкритикува решението на Еквадор да отмени правото на убежище на Асандж и отбеляза, че случаят най-вероятно е безпрецедентен.
"Не е необходимо да съм съгласен с цялата журналистическа дейност на даден човек, за да съм на мнението, че не е допустимо той да бъде арестуван заради нея", изтъкна още Сноудън.


Стана ясно, че Джулиан Асандж е задържан въз основа на искане на САЩ за екстрадиция и по обвинение, че е нарушил условията на освобождаване под гаранция. Това написа по-рано днес в "Туитър" неговият адвокат Дженифър Робинсън.
На 4 април "Уикилийкс" съобщи в Туитър, че високопоставен източник в еквадорската държава им казал, че Джулиан Асандж ще бъде изгонен до "часове или дни". Висш еквадорски служител реагира, като опровергава разпространената информация и каза, че не е взето решение за изгонване на Асандж от посолството на Еквадор в Лондон, в което той се намира от август 2012 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети