Дами от Благоевград с амбициозен проект за рибна ферма в кочериновско село

DenNews.bg
10.04.2019
размер на текста:

Две дами от Благоевград заявиха инвестиционно намерение за изграждане на ферма за риби в кочериновското село Стоб. Идеята на Румяна Григорова-Борисова и Райна Петрова е фермата за американски сом да бъде изградена в бившия стопански двор на селото, като предвижданията са производството да е с годишен капацитет от 100-150 тона.
Проектът предвижда изграждането на хале, 12 басейна за угояване на риба, риболюпилня за собствени нужди, склад, лаборатория, машинно помещение и административна сграда, на чиито покрив пък ще бъдат монтирани 24 соларни панела.
Първоначално за нуждите на обекта ще са нужни големи количества питейна вода, но след това водата ще бъде пречиствана във вътрешен цикъл. Очаква се производството да не доведе до изпускане на замърсители във въздуха, почвата и водата.
Инвестиционното намерение предвижда първоначално продажба на прясна риба без предварителна обработка за пазара в страната и евентуално за износ. Предвижда се още във фермата да работят 3-4 души, обучени за развъждане и интензивно отглеждане на риба.

От обява на собственика на стопанския двор, който е с площ от близо 14 000 кв. м, става ясно, че цената на имота и съществуващите сгради е 526 000 евро.
В момента инвестиционното предложение се разглежда от РИСОВ-Благоевград във връзка с молба от инвеститорите за изготвяне на ОВОС.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети