Партията на Ердоган губи влияние в големите градове и богати региони

DenNews.bg
01.04.2019
размер на текста:

Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на президента Реджеп Ердоган печели 44,42 процента на местните избори, които се проведоха вчера в страната. Народнорепубликанската партия /НРП/ печели 30,07 процента, Партията на националистическо действие /ПНД/ - 7,25 процента, а "Добра партия" -взима 7,46 процента от гласовете. Това показват данни от преброяването на 99,01 процента от гласовете.
Партията на Ердоган загуби влиянието си в поне 7 от 12-те най-големи града. Резултатите в Истанбул са изключително близо, но в полза на опозицията. Опозицията печели и в Анкара, като кемалистите печелят контрол над столицата за пръв път от 25 години,.
Освен това партията на Ердоган няма да управлява провинциите със силен индустриален и туристически сектор по цялото западно и южно крайбрежие. От Одрин през Измир, Айдън и Мугла до Анталия, Мерсин и Адана попадат под контрола на кемалистката Републиканска народна партия (СНР).

Резултатите означават, че Републиканският алианс, съставен от управляващата ПСР и ПНД, има подкрепата на общо 51,67%, а Националният алианс, обединяващ НРП, "Добра партия" и ислямистката Партия на щастието, печели 37,53 процента от гласовете.
Прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ печели 4,22 процента от гласовете, според неокончателните данни.
Избирателната активност е била 84,52 процента. От общо 57 093 410 лица с право на глас на изборите са гласували 47 784 882 души, а броят на валидните гласове е 45 970 921, според данните, цитирани от Анадолската агенция.
В населените предимно с кюрди окръзи в югоизточната и източна част на страната прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ е спечелила седем кметски места в района, но е загубила кметските постове в някои градове, считани за крепост на партията, в които е удържала победа ПСР, отбелязва Асошиейтед прес.

Правителството подмени много от избраните на предишните местни избори кметове от ДПН в югоизточната част на страната с назначени от него администратори, обвинявайки ДПН в предполагаеми връзки с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/, припомня агенцията. На сегашните избори ДПН успя да си възвърне някои от тези кметски места, но не всички.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети