С пълно единодушие 154 депутати отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс

DenNews.bg
06.03.2019
размер на текста:

 С пълно единодушие парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Всички 154-ма депутати гласуваха за преодоляване на ветото.

Днешните дебати преминаха при отсъствието на депутатите от БСП, които вече трета седмица на участват в пленарните заседания. От своя страна ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които формират парламентарното мнозинство, вече заявиха намерението да предприемат своя законодателна инициатива, която да върне старото положение при преференциите.

Ето какво казаха представителите на отделните парламентарни групи:

Мустафа Карадайъ, ДПС: Огромна част от българските граждани, тези които се намират в страни извън ЕС са лишени от права в случай, че Народното събрание не само не гарантира конституционно закрепените права и свободи, а напротив създава законови пречки за упражняването им, призоваваме президента на Републиката да изпълни своето конституционно задължение и да сезира КС.
Георги Марков, ГЕРБ: Две неща има, които са характерни за вижданията на г-н Президента по избирателния процес в България и най-отчетливо от тях е т. нар. машинно гласуване. Той е обладан от машинно гласуване.
Искрен Веселинов, ВМРО: Единствената причина да гласуваме "за" Закона и против ветото е, че нашите партньори от ГЕРБ дадоха гаранции, че старото положение на Закона ще бъде възстановено.
Валери Симеонов, НФСБ: Машинното гласуване не е някаква панацея. Един неособено политически грамотем електорат, на неособено високо интелектуално ниво много лесно можеш да му кажеш: като отидеш да гласуваш машинно, на този екран вътре има вградена камера. Това е.
Веселин Марешки, Воля: Парламентарната група на Воля - българските родолюбци, ще отхвърлим ветото на президента заради няколко неща, но основното е чистата демагогия. В определени случаи, стигайки до цинизъм.
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Съжалявам, че БСП отсъстват от този дебат. Убеден съм, че много от колегите в момента биха искали да участват в този дебат. Не смятам, че БСП и членовете и симпатизантите на БСП искат модела Венецуела. Аз не смятам, че БСП искат искат да видят българския Мадуро в лицето на президента Радев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети