Българско куче стана герой в Германия

DenNews.bg
06.03.2019
размер на текста:

Българско куче, спасено от улицата, се превърна в герой в Германия, след като спаси живота на стопанката си при голям пожар. За съжаление кучето умира в пламъците, обхванали дома на 75-годишната Ирмгард Абу-Най в Бон.
Кучето Мина у нас било едно от стотиците хиляди бездомни и пренебрегвани псета-болна и нарочно осакатена. Първоначално е прибрана и лекувана от бургаска организация, а преди три години е осиновена от германската пенсионерка.
В нощта на пожара Мина усетила дима и пламъците и с упорит лай успяла да събуди стопанката си, която напуснала къщата. Кучето обаче не успяло да последва Ирмгард навън. Жената опитала да се върне в горящата къща, но била възпряна от пожарникарите, тъй като било опасно. След овладяване на стихията пожарникарите намерили Мина и я изнесли на ръце, опитали да я спасят, но не успели.
Постъпката на Мина, жертва на насилие у нас, а в Германия-герой, получава широк отзвук.
Историята й развълнувала дълбоко не само присъстващите на мястото пожарникари, но и граждани и медии.
Репортерът на бонския "Генерал Анцайгер" Николас Отерсбах, който отразил пожара в Холцлар, разказал пред Дойче Веле историята на Мина.
Посредник в осиновяването на кучето било Бонското сдружение за защита на животните, под чийто покрив е приютът за бездомни животни "Алберт Швайцер". "Средно при нас пристигат по три кучета месечно от България", посочва в разговор с Дойче Веле Юлия Шрай от бонския приют. На уебстраницата на приюта все още може да се види снимката на чаровната Мина, до която е публикуван следният текст: "Най-после чувствителната Мина може да напусне приюта за животни. Кучето, което в България многократно е било жертва на брутално насилие, вече има свой чудесен дом. Приемното семейство живее в Бон Холцлар и има богат опит в отглеждането на животни." На уебстраницата на приюта посочват още, че там Минчето, както я наричат служителите на приюта, ще има възможност "да опознае света". Юлия Шрай разказва, че Мина е била открита в центъра на Бургас. Била още малко кутре. Имала е наранявания по цялото тяло, едното от задните ѝ крачета било счупено, а опашката ѝ била отрязана.
Пред бонския "Генерал Анцайгер" съседка на Ирмгард Абу-Най разказва, че за 75-годишната пенсионерка Мина е била най-скъпото ѝ в живота. Жената е вдовица от дълги години, а синовете ѝ отдавна са поели по своя път. "В началото кучето беше много страхливо", спомня си съседката и добавя: "Нищо чудно, като се има предвид, че е било докарано в Бон от активисти, тъй като в България са се отнасяли зле с него." Съседката добавя, че щом опознаела новите хора наоколо, Мина веднага ставала мила и добра.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети