Университет изгони студентка, купила си прием с подкуп от 1,2 млн. долара

DenNews.bg
27.03.2019
размер на текста:

Американският университет "Йейл" отмени приема на студентка, чиито родители са обвинени, че са платили 1,2 млн. долара в схема за подкуп, с която да осигурят допускането ѝ в престижното учебно заведение, предаде Би Би Си.
Смята се, че бивша треньорка по футбол за жени е приела подкуп от 400 000 долара, за да включи студентката, която не е спортистка, като нов спортен член. Треньорката - Руди Мередит подаде оставка миналия ноември и беше един от 50-те души, обвинени в предполагаемата измама за прием в колежа.
В изявление, публикувано на уебсайта си, "Йейл" заяви, че за първи път е научил за схемата в средата на ноември, когато се е получило искане от Бостънската прокуратура за информация за главния треньор на женския отбор по футбол Руди Мередит.
Според университета Меридит, която е напуснала "Йейл" точно преди да бъде потърсена от властите, е предоставила измамни препоръки на "само две кандидатки". Едната от тях е приета в "Йейл" през януари 2018 г., след като роднините ѝ платили 1,2 млн. долара подкупи според обвинението срещу Мередит. "Йейл" разследва твърденията, а приемането на студентка, получила фалшифицирана препоръка, е отменено", посочиха от университета в сайта му.
Университетът "Йейл", заедно с други водещи висши учебни заведения като Университета на Южна Калифорния, "Станфорд" и "Джорджтаун", бяха обект на измама, за която се твърди, че е организирана от мъж на име Рик Сингър. Предполагаемата схема е помагала на студентите да мамят на изпитите за прием, както и да се приемат ученици, които не са атлетични, с фалшиви спортни стипендии. Според обвиненията Сингър е получил 1,2 млн. долара от семейството на студентката от "Йейл", за да улесни подкупването на Мередит през 2017 г. Двамата са работили заедно по измамите с подкупи от 2015 г., според съдебни документи.
"Йейл" няма да назове името на студентката, чиито прием е бил анулиран. Университетът заяви, че федералното законодателство за защита на личните данни и политиката на самия университет пречат да бъдат посочени замесените в скандала студенти, които са били идентифицирани като "Кандидат 1" и "Кандидат 2" в обвинителния акт.
Това е първият такъв ход, откакто избухна голям скандал с "вкарване" на студенти с пари под масата във известния университет. Около 50 души досега са били обвинени в измама, помагайки на деца от американския елит да получат достъп до водещи американски университети. Те включват треньори, които са предоставяли фалшиви препоръки, университетски администратори, които манипулират резултатите от тестовете, и 33 родители, обвинени че са заплатили подкупи на обща стойност около 6,5 милиона долара, за да се гарантира приемането на техните деца, посочва БНТ.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети