Мръсният въздух убива 15 000 българи на година

DenNews.bg
27.03.2019
размер на текста:

15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух. Това алармира Световната здравна организация (СЗО). Страната ни е на първо място в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Данните бяха изнесени на форум за чистотата на въздуха и последствията върху здравето.
"Един човек, който живее докъм 75 години, общо поглъща в белия си дроб около 4 килограма. Това е една тухла четворка", сподели пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ.
Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко в белите дробове. Въздействат ни на клетъчно ниво. След това достигат до всички останали органи и системи в тялото ни.
"Замърсяването търси слабото ни място и където ни е слабото място, замърсяването на околната среда там ни удря. Ако генетично слабото ни място е белият дроб, имаме проблем в белия дроб, ако генетично слабото ни място е сърцето, то ни удря там. Може да развием диабет или раково заболяване", допълни медикът.
Затова според експертите са важни мерките срещу замърсяването на въздуха. И пак според тях у нас тези мерки не са достатъчни. Срещу нас вече има една наказателна процедура в напреднала фаза за чистотата на въздуха.
"В България тепърва трябва да се взимат адекватни мерки. Има доста високо ниво на замърсяване, особено в големите градове", коментира доц. Михаил Околийски - експерт в Световната здравна организация.
"Още 2017 г. е препоръчано да се измерват фините прахови частици. Досега това не е реализирано, какво измерват? Най-опасните не се измерват. Това не са системни подходи и не водят до видим резултат", обясни адвокат Пламен Таушанов - председател на Българска асоциация за закрила на пациентите.

Той добави, че 20 пъти повече хора у нас умират от мръсен въздух, отколкото в катастрофи. "Въпреки това, значителен е процентът на българите, които не са запознати дори с един риск за здравето си вследствие от него", завърши той.
60% от мръсния въздух се дължи на автомобилите, а останалите 40 са заради битови замърсители. В световен мащаб заради него живота си губят 7 милиона души, като най-голям дял се пада на сърдечните заболявания, пневмониите и инсултите.
По данни на Световната здравна организация нивата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизстан, Таджикистан и Грузия. Източник: dir.bg

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети