Камера, създадена от българин, лети към Луната

DenNews.bg
22.03.2019
размер на текста:

Снимка: Архив

Българска камера лети към Луната, съобщи главният й конструктор инж. д-р Петко Динев. Уредът е монтиран на израелския космически апарат "Берешит", изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания "Спейс Екс", пише maneger.bg, позовавайки се на БТА. Българската бордова камера направи "селфи" и засне Земята от разстояние 37,6 хиляди километра на националния ни празник Трети март. Снимката е толкова хубава, че ясно се вижда Австралия, съобщи израелското дружество "Спейс Ай Ел", което ръководи мисията.
Летящата към Луната камера е от линията Bobcat, създадена във фирмата на казанлъчанина Петко Динев /всички камери, конструирани от неговата компания носят имена на котки/. Създаването на "Берешит" продължило четири години, разговорите с израелската компания започнали в началото на 2015 година, разказа Динев, който е доктор на науките в САЩ. Освен на конструкцията, сънародникът ни е автор и на кода, и на схемите на пътуващия в Космоса оптически уред.
Предвижда се на 4 април "Берешит" да влезе в орбитата на Луната и на 11 април да кацне, каза Динев. По думите му камерата, която работи на батерии, ще започне да снима непрекъснато, щом кацне. Той обаче прогнозира, че на Луната оптичният уред постепенно ще се самозагрява и след време ще се разруши. Затова камерата е конструирана така, че да издържи минимум два дни на територията на единствения естествен земен спътник и да запечата максимално количество кадри.
Всяка ракета, излитаща от космодрума във Флорида, е съоръжена с камери, произведени във фирмата на българина. Те контролират излитането, горивото, степените на откачане на ракетите. Над 500 спътника носят камери на Динев. Триста от тях обикалят Земята и в момента. Уредите генерират 1,5 млн. изображения всеки ден и заснемат цялата ни планета в реално време. Така имаме картина на Земята за случващото се с едва 30-минутно закъснение, коментира ученият.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети