ЕК наложи на Google глоба от почти 1,5 милиарда евро

DenNews.bg
20.03.2019
размер на текста:

Европейската комисия наложи днес на Google глоба от 1,49 милиарда евро за злоупотреби при рекламата онлайн. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер отбеляза, че това е третата глоба, която ЕК налага на дружеството.
В съобщение на ЕК се пояснява, че Google злоупотребява с пазарното си превъзходство, като налага ограничения в договори със сайтове. По силата на тези ограничения не се позволява на икономическите съперници на Google да поставят реклами в електронните страници, влезли в договорни отношения с търсачката.
Уточнява се, че Google държи 90 на сто от рекламния пазар при търсачките и 75 на сто от пазара на търсачките, вградени в сайтовете. При използването на тези вградени търсачки също се показват резултати, които съдържат реклама. Според съобщението сред засегнатите от този подход са Maicrosoft и Yahoo.
Според ЕК Google е в господстващо положение на пазара поне от 2006 г. и това е във вреда за останалите дружества в тази област, както и за потребителите. Наложената днес глоба се равнява на 1,29 на сто от световния оборот на Google за миналата година. Всяко дружество в ЕС има правото да заведе собствен иск срещу Google за претърпени щети. Допълва се, че от Google са прекратили несъвместимата с правото на ЕС дейност след настояване на комисията преди три години.
ЕК глоби Google през 2017 г. с 2,24 милиарда евро заради това, че дава предимство на собствените си реклами в търсачките за покупки. Миналата година комисията наложи глоба от 4,34 милиарда евро на дружеството за даване на предимство отново на собствените си резултати при търсене с мобилната операционна система Android.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети